Wojciech Olejniczak

Urodzony 10 kwietnia 1974 roku w Łowiczu. Mąż Anny Olejniczak. Ojciec Szymona i Marysi. 7 czerwca 2009 wybrany w okręgu wyborczym Warszawa do Parlamentu Europejskiego w kadencji 2009-2014. Otrzymał 72 854 głosów wyborców.

Działalność publiczna

2009-2014 Poseł do Parlamentu Europejskiego

Członek Komisji Rozwoju RegionalnegoCzłonek Komisji Rolnictwa i Rozwoju WsiCzłonek Delegacji do spraw stosunków UE – ChinyZastępca Członka Delegacji do komisji współpracy parlamentarnej UE – Mołdawia

2007-2009 Przewodniczący Klubu Poselskiego Lewica

2005-2008 Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej

2005-2007 Wicemarszałek Sejmu RP

2003-2005 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rządach Leszka Millera i Marka Belki

Przygotował polskie rolnictwo do integracji europejskiej. Szybko i sprawnie dokonano wówczas wypłat środków finansowych pochodzących z dopłat bezpośrednich oraz przygotowano absorpcję funduszy SAPARD i PROF przeznaczonych na dostosowanie rolnictwa do gospodarki rynkowej w krajach UE i umożliwienie polskim gospodarstwom wzięcie udziału we Wspólnej Polityce Rolnej.

2003 Wiceminister rolnictwa w randze sekretarza stanu, pełnomocnik rządu ds. dostosowania rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej

2001-2009 Poseł na Sejm RP

W Sejmie pracował w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Komisji Europejskiej oraz w Komisji Spraw Zagranicznych, jak również w podkomisjach nadzwyczajnych, zajmujących się merytorycznym opracowaniem projektów ustaw przenoszących na grunt naszego prawa wytycznych i zaleceń związanych z przyszłym członkowstwem Polski w Unii Europejskiej. Dotyczyły one m.in. organizacji rynków rolnych, pomocy finansowej w gospodarce rybnej, zwalczania chorób zakaźnych i badania zwierząt rzeźnych, Inspekcji Weterynaryjnej, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz ochrony prawnej odmian roślin. Przewodniczący Grupy Parlamentarnej ds. Organizacji Pozarządowych.

2000 Członek sztabu wyborczego Aleksandra Kwaśniewskiego odpowiedzialny za stronę medialną i wizualną kampanii

2002 – 2007 Członek Prezydium Zarządu Głównego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych

1999 – 2002 Przewodniczący Rady Krajowej Związku Młodzieży Wiejskiej

1999 – 2000 Przewodniczący Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej